fbpx

Ботев (Враца) спечели баража и остана в Първа лига

Отборът на Ботев (Враца) ще играе в елита на България и през следващия сезон.

Това стана ясно след решителния бараж, който врачани спечелиха с 1:0 срещу отбора на Септември (София), завършил на трето място във Втора лига.

Така врачани, които през 70-те и 80-те бяха неизменен участник в елита, но след това преживяха доста тежки времена, ще прекарат четвърти пореден сезон в Първа лига и общо шести в последните 31 години.

За Септември едва ли днешният резултат е голяма трагедия, защото за клуба, който има може би най-добрата школа в София в последните години, този бараж бе по-скоро бонус. Столичният тим ще продължи да дава шанс на кадрите си във Втора лига, много от които бяха на терена и днес.

Баражът на стадион “Славия” в столицата обаче бе решен от изключително спорен момент.

Единственият гол в мача, който остави и Ботев в елита, падна от дузпа, реализирана от опитния Христо Златински. Както вероятно се досещате, именно отсъждането на наказателния удар бе спорният момент.

Спокойно може да кажем, че в 75-ата минута дузпа нямаше, но Драгомир Драганов я отсъди.

В тази ситуация бранител на Септември изчисти топката след корнер към границата на наказателното поле. Към нея тичаха играчи на двата тима, като първо я достигна Чавдар Ивайлов от Ботев.

Играчът на врачани чукна топката и се строполи на тревата. В първия момент сякаш наистина Александър Тодоров от Септември го спъна, но повторенията показаха, че между двамата футболисти няма абсолютно никакъв контакт.

За този мач обаче ВАР нямаше. Решението остана, а след него Враца вкара гола, оставил ги в Първа лига.