fbpx

Боряна Калейн се класира за финала в олимпийския многобой

Олимпиада

Българските звезди в художествената гимнастика – Боряна Калейн и Катрин Тасева се представиха повече от достойно в квалификациите на индивидуалния многобой на Олимпиадата в Токио.

Калейн се класира за големия финал утре след осмо място в генералното класиране и обща оценка от 95,650. Тя изигра най-добре бухалките, като освен това излезе на обръч, топка и лента. Всички състезателки представиха съчетания в четирите дисциплини в дългата и изтощителна квалификация.

Така Калейн ще играе на финала, където ще се подвизават общо десет състезателки.

Катрин Тасева изигра последното си състезание в кариерата. Тя вече обяви, че ще се откаже след Олимпиадата. Записа 14-о място днес с обща оценка от 91.100 и ще бъде четвърта резерва за финала.

Най-доброто й представяне бе на топка, където записа оценка от 24,600. Слабото й представяне на лента (17,650) я остави без шанс за класиране в десетката.

Преди това Тасева се движеше в позиция за попадане в десетката, но не успя да се поздрави с финал.

Квалификацията спечели звездата на руската гимнастика Дина Аверина с оценка 106.300. Сестра й Арина остана втора с 106.175. Третото място е за израелката Линой Ашрам – 103.100.

В десетката влязоха още Алина Харнаско (Беларус), Анастасия Салос (Беларус), Милена Балдасари (Италия), Никол Зеликман (Израел), Виктория Оноприенко (Украйна) и Кристина Похранична (Украйна).

Финалите започват утре в 9:20 часа сутринта българско време.