fbpx

БОК внася жалба срещу съдийското ощетяване на щангиста ни Христо Христов в Токио

Христо Христов

Днес в Токио генералният секретар на БОК Белчо Горанов ще внесе официална жалба до спортния директор на МОК Кит Маконел.

В нея, наред със сезирането на МОК за случая, се настоява Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) да приведе своите правилници в съответствие с базисните спортни принципи за да се предотвратят в бъдеще подобни ощетявания на състезатели от съдийския апарат.

“Българският олимпийски комитет изразява силно възмущение относно начина, по който щангистът Христо Христов бе лишен от възможността да спечели медал на олимпийските игри в Токио. Категорично смятаме, че българският състезател бе ощетен, което повлия на класирането му.

Подобни реферски отсъждания не кореспондират с основните ценности, заложени в спортните надпревари – равнопоставеност, честна игра и феърплей. Не приемаме основанията, с които последният опит на Христов бе обявен за нередовен,” се казва в изявлението на БОК.

Припомняме, че във вторник Христов вдигна 222 кг в категория до 109 кг, но опитът му бе анулиран. С него вероятно българинът щеше да вземе бронз, но реферите видяха т.нар. “добутване”, което се смята за нарушение.