fbpx

Български спортен тотализатор се присъединява към кампанията “Подарявай отговорно” за повишаване на осведомеността за рисковете от хазарта сред младите хора

Български спортен тотализатор (БСТ), в качеството си на член на Европейската лотарийна асоциация (EL) и Световната лотарийна асоциация (WLA), споделя своя ангажимент като участник от Ниво 1 в кампанията “Подарявай отговорно” за 2023 г. Държавният хазартен оператор се присъедини към лотарийни и обществени организации от Европа, Северна Америка и други точки на света , за да повиши осведомеността на обществото относно рисковете, свързани с хазартните игри и тяхното влияние върху подрастващите. Кампанията е организирана от Националния съвет по проблемите на хазарта (NCPG) и Международния център за младежки проблеми с хазарта и високорисково поведение към университета Макгил.

Проучванията показват, че в колкото по-ранна възраст човек участва или е изложен на хазартни игри, толкова по-вероятно е да развие проблем с хазарта на по-късен етап от живота си. Досегът с хазарт в детството се случва най-често чрез някакъв лотариен продукт, като например лотариен фиш или билет. Често те се дават на дете от възрастен, който не е наясно със свързаните с тях рискове.

Ето защо, през 2023 г.,  Български спортен тотализатор се включи в кампанията “Подарявай отговорно”. През следващите няколко месеца  БСТ ще положи усилия да повиши осведомеността относно рисковете от използването на лотарийни продукти от непълнолетни. За тази цел ще бъде реализирана кампания, която включва различни дейности – съобщения в уеб страницата http://toto.bg/, профилите на Български спортен тотализатор в социалните мрежи, информационни материали в тото пунктовете и др. Към всички участници, служители и партньори ще бъдат отправени празнични поздравления в синхрон с принципите на кампанията.

“Потенциалните дългосрочни рискове, свързани с излагането на непълнолетни на лотарийни игри, не могат да бъдат подценявани”, споделя Кийт Уайт, изпълнителен директор на NCPG. “Поздравявам всеки участник в кампанията “Подарявай отговорно” за ангажимента му да повишава осведомеността относно рисковете от хазартните игри сред младите хора. Сега, повече от всякога, трябва да продължим да настояваме, че лотарийните билети никога не са подходящ подарък за деца.”.

Посланието е кратко и ясно : “Подарявай отговорно”, защото игрите на Български спортен тотализатор са предназначени единствено за пълнолетни лица.

В предстоящия празничен сезон всички търсим най-подходящия и забавен подарък за близки и приятели. От Български спортен тотализатор потвърждават, че при два тиража седмично възможностите за печалби от тото комбинациите са наистина разнообразни. Популярността и атрактивният дизайн на лотарийните талони също ги превръщат в предпочитан избор за предстоящите празнични дни. Добре е да се има предвид, че както числовите, така и моментните лотарийни игри са предназначени единствено за тези, които имат навършени 18 години и е препоръчително да се обърне специално внимание на това условие. 

През 2023 г. Български спортен тотализатор успешно приложи стратегия, която му помогна да се превърне в първия хазартен оператор у нас, удостоен с единствения в сектора Сертификат за ангажираност към Отговорната игра. Сертификатът удостоверява съответствие със специфично разработения  от Европейската лотарийна асоциация (EL) Европейския стандарт за Отговорна игра (Еuropean Responsible Gaming Standards).

Като пълноправен член на Световната лотарийна организация и Европейската лотарийна асоциация, БСТ се е повлиял от утвърдени добри практики за организиране на хазартни игри, предлагайки разумно развлечение на участниците, с повишено внимание към потенциални негативни влияния. Една от дългосрочните стратегически цели на БСТ е да развива своите хазартни продукти, като съблюдава общоприетите принципи за социално отговорна игра и да им придаде допълнителна обществена значимост чрез тяхното устойчиво приложение.

Ангажираността на БСТ към кампанията “Подарявай отговорно” е поредната стъпка, която ще спомогне за осъществяването на зададените цели и ще повиши информираността на обществеността. Защото хазартните игри определено крият потенциални рискове, но могат да се възползват от своята популярност и да привлекат вниманието към значими каузи. Препоръчително е както подрастващите, така и техни близки да се запознаят с принципите на отговорната игра, съвети за практикуването ѝ и не на последно място – да са информирани за организациите, които могат да им окажат съдействие. За улеснение, в секцията за “Отговорна игра” са публикувани материали по темата.

Кампанията “Подарявай отговорно” е в синхрон и с традицията, датираща от над 66 години, Български спортен тотализатор да насочва своята дейност пряко към подкрепата на българските таланти в сферата на спорта и културата. Вярваме, че ако продължаваме да следваме целите си, резултатите няма да закъснеят.

С пожелание за светли и весели празнични дни, в които посланието “Подарявай отговорно” ще спечели своето място в сърцата на всички.

Екипът на БСТ