fbpx

България открадна точка от европейския шампион Италия

Българският национален отбор по футбол записа един от най-престижните резултати в своята история. Противно на всички очаквания, родният тим направи 1:1 като гост на европейския шампион Италия.

А това бе първата среща за Италия от онази паметна вечер на 11 юли, когато Скуадрата спечели Евро 2020.

С този мач Италия изравни рекорда за най-много поредни мачове без загуба в международния футбол – 35, но Скуадрата си тръгна с наведени глави от стадиона, защото не успя да победи скромните българи, срещу които бе огромен фаворит.

В исторически план България има две ремита на италианска земя, но в контроли през 1969-а и 1974-а. До този момент никога не си бяхме тръгвали с актив от Ботуша в официален мач. Това беше първи български гол на италианска земя от 1981 година.

Днес го сторихме и с доза късмет, но също така с много борба, себераздване и отлична игра в защита.

А този отбранителен стил бе единствената ни надежда на откраднем нещо от Флоренция тази нощ. България имаше само една опасна атака за 95 минути игра, но с нея успя да накаже домакините, а героят се казваше Атанас Илиев. Какъв начин за него да се покаже пред италианската публика, само няколко дни, след като си уреди трансфер в местния Асколи.

Тази точка не променя особено ситуацията на България в групата, защото сме четвърти с две точки от четири мача. Италия обаче може доста да съжалява, защото в битката за първото място с Швейцария, тези изгубени точки днес могат да бъдат фатални.