fbpx

Англия дочака първия си голям финал от 55 години насам

Хари Кейн

След дълги 55 години чакане, националният футболен тим на Англия отново ще играе на голям финал.

“Трите лъва” победиха Дания с 2:1 след продължения и ще бъдат част от големия финал на Евро 2020.

Той отново ще бъде на “Уембли”, както бе и на световното през 1966-а. Този път съперник там ще е Италия, като в неделя ни очаква голям сблъсък между две от най-големите футболни нации.

Решителният миг в тазвечершния полуфинал дойде в 104-ата минута на мача, когато Хари Кейн застана зад топката, за да изпълни дузпа.

И англисйката звезда се провали в първия миг, а вероятно за секунда в мислите на милиони английски фенове са се върнали доста кошмарни спомени за изпуснати моменти от последните години. Но за щастие на Англия, избитата от Каспер Шмайхел топка се върна в Кейн, който бе точен при добавката.

Дузпа, която предизвика доста спорове и ще продължи да ги предизвиква в следващите дни. Рахим Стърлинг се строполи в наказателното поле, а след дълго разглеждане чрез ВАР, реферите решиха, че минималният контакт между английския нападател и датския защитник е достатъчен повод за наказателния удар, който в крайна сметка реши сблъсъка.

Със сигурност цяла Англия няма да спи след този миг, който праща отбора на първи европейски финал.

Поздравеления обаче заслужават и датчаните, които изпращат едно първенство, което започна с най-големия ужас и случката с Кристиан Ериксен, а завършва с неочаквано място сред четирите най-добри тима на континента.

А мястото на Дания там бе напълно заслужено, но днес просто Англия бе по-агресивният, класен, а и свеж отбор в последните около 40-50 минути от двата часа футбол, което се оказа решаващо.

Разбира се, споровете около тази дузпа ще останат.

Иначе резултатът бе открит след брилянтен пряк свободен удар на Микел Дамсгор, а малко по-късно датският капитан Симон Кяер си отбеляза автогол.