fbpx

66 години Български Спортен Тотализатор

“Шестицата от тотото” може съвсем спокойно да попадне в категорията на българските културни особености.  Фразата е станала синоним на голям късмет и най-често се използва при ситуации, в които събитията са надхвърлили дори най-смелите очаквания. 

Но историята е още по-любопитна: всъщност на 12 май 1957 г., е организиран първия тираж с играта “Спорт тото I” с 14 срещи. Същата година – броени дни преди Нова година – на 29-ти декември се поставя началото на тиражите на Тото 2 и играта “6 от 49”. Най-лоялните фенове вероятно помнят, че първата изтеглена комбинация е 8, 12, 25, 31, 40, 42. Всяко число в играта отговаря на вид спорт – символ както на единството, така и на огромното разнообразие от възможност от физически активности, в които имаме изявени таланти. 

През 2023 година се навършват точно 66 години от тези паметни дни и няма как да не акцентираме върху “Шестицата”. Освен символ на късмет, архивите сочат, че за нея е бил отреден спорта “Безмоторно летене”. И наистина – да се управлява ДП БСТ се изискват доста умения на професионално маневриране през десетилетията, множество промени и разбира се – технологични иновации. 

В началото фишовете са се обработвали на ръка, което е отнемало няколко дни и резултатите можели да се обявят едва в сряда на обяд. Любопитен факт е, че всеки печеливш фиш със сума над 200 лева е бил проверяван с активно вещество от специалисти-криминалисти, за да бъде гарантирана неговата сигурност и достоверност. Електронното обработване на фишовете се интегрира в периода 1993 – 1995 г., а на 21 януари 2013 г. е въведена и нова електронна система за обработка в реално време. 

Що се отнася до тиражите, до 1975 г. те се провеждат посредством механична сфера и числата се теглят от популярни спортни личности на публични места. След това се преминава към автоматизирано теглене, а през 1990 г. се случва нещо доста вълнуващо: печалбата на шестицата е увеличена на 80 000 лв. 

Тенденцията продължава – милионите заявяват своето постоянно присъствие на 10 май 2015 г., когато в играта Тото  – 6/49 се въвежда стартов джакпот от 1 000 000 лв. Точно една година по-късно, сумата се удвоява на 2 000 000 лева. На практика това означава, че всяка седмица двама късметлии могат да станат следващите тото милионери – възможност, която оправдава атрактивността на играта. 

Броят на тото милионерите към момента е 127, като най-високият джакпот в историята на тотализатора е в размер на 11 715 401 лева и е спечелен от един късметлия в гр. Сливен. 

За изминалата 2022 г., тото милионерите са 7 на брой, а 2023 г. е записала в историята си само един, но определено запомнящ се – щастливецът от гр. Смолян е улучил късметлийската комбинация точно на Велики четвъртък и това му донесе 8 465 540 лева. 

Наистина – да се говори за милиони може и да изглежда лесно, но действителната награда е, че участниците в игрите на Спорт Тото и Държавна лотария всъщност подпомагат талантите на България в областта на спорта и културата. Надеждата, вярата в бъдещето, мисията, която Български спортен тотализатор преследва неуморно вече 66 години напред дават истинския шанс на спортистите и изявените личности, за да могат да постигнат мечтите си. И да се гордеем, когато родният ни флаг се изкачи на заслужената висота на големите спортни състезания и форуми. А това усещане е безценно!

Български Спортен Тотализатор благодари на всички, които продължават да са с нас през всичките тези години!