fbpx

10 любопитни факта за спортния дух, който изцяло владее Спорт Тото

През 2022 г. Българският Спортен Тотализатор навърши 65 години. Той е създаден на 12 май 1957 г., като на този ден е организиран първия тираж на играта “Спорт тото I”, с 14 футболни срещи в него. Въпреки това, една от най-любимите числови игри в България – Тото 2 6/49 – стартира на 29 декември същата година. Планирането на първия тираж точно на тази дата, със сигурност показва, че празничния и спортен дух на Спорт Тото често се сливат в единство, защото всяка печалба трябва да бъде отпразнувана подобаващо.

Всяко число в играта “Тото 2-6/49” отговаря на вид спорт: така например 31 е Ски-бягане, 43 – Футбол, а 49 – Шах.

Както споменахме, първата игра на Българския Спортен Тотализатор е била свързана с футболни залози. Както знаем, декември 2022 г. ще бъде запомнен с първото зимно Световно първенство по футбол, което се провежда в Катар. Интересно е, че докато в Европа тази привличаща игра носи името футбол (football), то тя в САЩ се нарича soccer. Оказва се обаче, че за това разминаване са виновни самите британци. Според статия от 2014 г. на професора от Мичиганския университет Стефан Шимански, думата“soccer” си е напълно британска, но просто е излязла от употреба преди около 40 години. Историята ни връща в края на 19-ти век, когато британските университети решили, че ще играят “футбол” – но всеки имал своя собствена версия и в огромна степен правилата се различавали. Ето защо имало нужда от стандартизация – така се появили ръгбито, а играта известна под името “gridiron” – станала футбол (в основния вид, който познаваме днес).  До 1980 г. думите soccer и football били почти неразличими една от друга, но след като американците били избрали първата, то британците искали да се различават и заложили на втората. Така, че явно някои неща се дължат на късмета, както всъщност се случва и с печалбите в числовите и моментните лотарийни игри на Спорт Тото.

Но Световното първенство по футбол в Катар не е единствения световен спортен форум, чието зимно присъствие ще бъде запомнено. В далечната вече 1956 г., Летните олимпийски игри в Мелбърн също се провеждат през месец декември. Този чудат факт носи огромен успех на България, защото Никола Станчев печели първия златен олимпийски медал в спортната ни история! Дисциплината в която се състезава е борба, а с това отличие започва и легендарната история на българската школа по борба, окичена с неизброими отличия. Въпреки че този медал е спечелен преди основаването на Спорт Тото, идеята за държавно подпомагане на спорта вече е била започнала своето развитие. През последните 65 години, Българския Спортен Тотализатор многократно е доказвал, че съществува с ясната цел да финансира и подкрепя спорта и културата в България – и ще продължава да го прави и в бъдеще.

2022 година ще бъде запомнена и по един много специален начин: в 31-ви тираж беше спечелен най-големият джакпот в историята на Българския Спортен Тотализатор. Още по-изумителното е, че само един човек е улучил 6-те печеливши числа в играта “Тото 2 – 6/49” и това му осигури феноменалната сума от 11 715 401.70 лв.

С рекордното постижение, тото милионерите в България вече са 125.

През 2022 г. се навършват и 30 години от първата моментна лотарийна игра, която носи името “Шанс за всички”. В рамките на няколко години, популярността на този тип игри нараства, като и до днес участниците имат свои любимци сред предложенията на Държавна лотария.

България може да се похвали с една от малкото печатници, които са сертифицирани от Световната лотарийна организация и Европейските лотарии за печат и подготовка на моментни лотарийни игри. Тя е и една от най-модерните на територията на Европа – уникално предимство, което е ясно демонстрирано в дизайна на талоните на Държавна лотария.

Най-любимата моментна лотарийна игра към момента е “Шампионска кръстословица”, като през месец ноември 2022 г. излезе нейния трети тираж. В играта са скрити над 1 500 000 печеливши суми на обща стойност над 11 650 000 лева, а топ печалбите са от 50 000, 100 000 и 300 000 лева.

Дори непечелившите талони имат още един шанс за печалба благодарение на регулярните кампании Печалби Плюс. Актуалната в момента носи името “Весели празници” и от нея могат да се възползват всички непечеливши талони на Държавна лотария, регистрирани на htpps://lottery.toto.bg в определените от кампанията срокове.