fbpx

Български спортен тотализатор подпомогна спорта и културата с над 95 милиона лева през 2023 г.

Българският спортен тотализатор продължава да изпълнява историческата си мисия на един от най-големите спомоществователи на спорта и културата у нас, след като подпомогна дейността им с внушителните 97 235 074 лева през 2023 г. Рекордното финансиране в подкрепа на тези две изключително важни обществени сфери бе постигнато благодарение на стабилния растеж в дейността на държавния хазартен оператор и увеличените приходи от игрите на Спорт Тото и Държавната лотария. Както е известно, съвсем наскоро Министерството на младежта и спорта отчете и ръст на сумите за подпомагане на подготовката на федерациите по олимпийски и неолимпийски спортове.
Средствата в размер над 97 милиона лева от страна на Българския спортен тотализатор представляват както директно финансиране на дейността на ММС за изминалата календарна година, така и внесени данъци в държавната хазна, насочени целево отново в подкрепа на българските отбори, спортисти и артисти.
Възходящата тенденция в обема на финансовата помощ бе постигната благодарение на професионалната, усърдна и отговорна работа на всички структури и звена на Българския спортен тотализатор, както и на отличното партньорство и подкрепа от страна на Министерството на младежта и спорта. Всичко това генерира още по-висок интерес от страна на участниците и ръст на постъпленията в игрите на Спорт Тото и Държавната лотария през 2023 г.

Само в любимата на поколения българи игра „Тото 2 – 6/49“ бяха изплатени печалби за над 45 милиона лева, а осем щастливци станаха тото милионери, след като уцелиха мечтания джакпот в някоя от игрите на Тото 2. В безспорен шампион се превърна участникът от Козлодуй, получил възможност да сбъдне мечтите си с феноменалните 9 667 090 лева, спечелени през септември.
Сумарно изплатените печалби на участниците в игрите на Спорт Тото (Тото 1 и Тото 2) регистрираха ръст от близо 10 процента спрямо 2022 г. и надхвърлиха 110 милиона лева. 8-цифрени суми съставят общите печалби и в други легендарни игри на тотализатора като „Тото 2 – 5/35“ (над 31 милиона лева), „Тото 2 – 6/42“ (над 12 милиона лева) и „Тото Джокер“ (над 12 милиона лева).
До психологическата граница от 100 милиона лева се доближи и общата сума на печалбите в игрите на Държавната лотария. Моментните лотарийни игри продължиха да увеличават своята популярност и донесоха над 94 милиона лева на участниците, някои от които бяха зарадвани с 6-цифрени суми, достигащи половин милион лева.
През 2023 г. Българският спортен тотализатор предложи възможност за участие в над 30 различни моментни лотарийни игри, включително 7 нови, сред които „Диаманти.Bingo“, „Бонус х50“, „CASINO DELUXE“, „Празнична Магия“ и др. Освен уникален шанс за многоцифрени печалби, те осигуриха масова възможност за привлекателни суми от по 50 000, 20 000 и 10 000 лева, спечелени десетки пъти от участници в цялата страна.
Допълнителните печалби, раздадени в промоционалните кампании на “Тото Клуб” и “Печалби плюс”, пък достигнаха 155 000 лева.
Не на последно място през 2023 г. Българският спортен тотализатор се превърна и в първия хазартен оператор у нас, удостоен със Сертификат за ангажираност към Отговорната игра на Европейската лотарийна асоциация (EL), заради постоянните си усилия, насочени към разумно отношение от страна на участниците в хазартните игри.